Други славные

Энциклопедия про сверхъестественных существ, Ангелов, Демонов, пророков, а также сборник молитв и притч Сварожичи Николаева Мы пробудились! Probudilis.ru Русские народные сказки Твой Храм-Религии мира, Славянское язычество, Северная традиция, Нар.медицина, Амулеты, Талисманы и Обереги Січеславська громада Хран Сварги Светлая Русь Язычество Руси, славянская культура, история, обряды Язычество славян Скоро концерт Николая Емелина! Не пропусти Емелин Вечер!

Други славные

Баннер КСО 'Пламя Сварги' К Страннику Школа древнерусской воинской культуры «РУСИЧИ» Славяно Арийская Культура
В. Малик. "Дмитро Воєвода"

Володимир МАЛИК

ДМИТРО ВОЄВОДА


Володимир Кирилович Малик — видатний український письменник радянської доби. Життя своє поклав, працюючи на Україну та народ її. Його твори пронизані любов’ю до давньослов’янської доби.

Народився Володимир Кирилович Малик (справжнє прізвище — Сиченко) 21 лютого 1921 року в селі Новосілки Макарівського району на Київщині в селянській родині. В сусідньому селі Ясногородці закінчив середню школу, а 1938 року вступив на філологічний факультет Київського університету. Тоді ж почав складати вірші. Незабаром настала важка, багаторічна війна з фашистами. Навчання довелося перервати. Молодий студент пішов у народне ополчення, працював на оборонних роботах під Києвом та Харковом, був поранений. Потім В. Малика було вивезено до Німеччини, де йому в концентраційних таборах протягом двох років довелося пережити невимовні муки, голод, загрозу смерті. І лише в жовтні 1945 року вдалося повернутись на Батьківщину.

Після війни Володимир Кирилович працював в Ясногородській середній школі. Закінчивши 1950 року заочно університет, 1953-го молодий учитель переїхав з Київщини на Полтавщину, в Лубни. Саме тут, в цьому історичному місті, більше за все захотілося В. Малику своїми творами наблизити події далекого героїчного минулого до сучасників, розповісти про народних звитяжців, людей особливого героїзму. Володимир Малик глибоко знайомився з історичною літературою, засиджувався в архівах, виїжджав на місця, де колись жили його майбутні герої: на Поділля, в гості до нащадків Кармалюка, в Карпати, до спадкоємців Довбушевих традицій, збирав народні перекази. І почали одна за одною виходити з-під його пера казки-легенди для молодших читачів «Чарівний перстень», «Месник із лісу», «Дмитро Воєвода», «Микита Кожум’яка», «Червона троянда».

В літературному доробку письменника є відомі пригодницькі повісті для читачів середнього шкільного віку, а саме: «Чорний екватор», «Двоє над прірвою», «Новачок», «Дві перемоги», «Слід веде до моря».

Найбільше В. Малика знають як автора історичних романів. Неперевершені романи, присвячені часам Київської Русі: тетралогія «Таємний посол» (до якого входять романи «Посол Урус-шайтана» (1968), «Фірман султана» (1969), «Чорний вершник» (1976) і «Шовковий шнурок» (1977)), романи «Князь Кий» (1982), «Чумацький шлях», «Горить свіча», «Черлені щити» (1985) та останній роман «Князь Ігор. Слово о полку Ігоревім» відтворювали нелегкі часи руйнації тисячолітньої держави, яка гриміла на півсвіту своєю славою та могутністю.

Тематика творів Володимира Малика досить різноманітна. Так, у повісті «Чорний екватор» (1960) розповідається про повстання народу Кенії проти англійських колонізаторів у 1952—1956 pоках, повість «Слід веде до моря» (1975) присвячена сучасній школі, а повість «Двоє над прірвою» (1983) — героїчній боротьбі молоді в роки Великої Вітчизняної війни проти німецько-фашистських загарбників.

Події поеми «Дмитро Воєвода» розкривають героїчний спротив киян туменам Бату-хана взимку 1240 року, очолений славетним руським витязем, соратником князя Данила Романовича (Галицько-Волинського) воєводою ДМИТРОМ, чиє ім’я вбито незламним цвяхом у літопис нашої країни.

Монголам не один місяць прийшлося долати відчайдушний спротив киян. Жодна тисяча воїнів, посланих до валів Столиці «урусутів», не змогла звідтіль повернутися. Стікаючи кров’ю, до останнього билися захисники Києва на вулицях, площах, захищаючи кожний будинок, кожну церкву. Ніхто в полон не здавався, бо знали, що роблять завойовники з полоненими. Сили були нерівні, на одного киянина приходилося по три професійних монгольських воїни.

Батий привів під Київ все, що зміг, — майже 270–300 тисяч професійних вояків. Ніколи до того Бату-ханові не доводилося збирати стільки людської сили для штурму одного міста. Знекровлений Київ продовжував захищатися, поки не була зруйнована остання лінія оборони киян — Десятинна церква. В шаленій січі взятих у полон бранців вивели на вал перед церквою й до останнього, по-звірячому зарубали.

Напівживий Дмитро, кілька разів поранений, потрапив у полон, Батий дуже бажав побачити перед собою на колінах того, хто так вперто противився його волі. Подивований мужністю русича, татарський хан дарував йому життя і волю. У загарбників, які вперто продовжили підкорення інших держав, що лежали на заході Сонця, не вистачило сил для їх остаточного підкорення.

Стікаюча кров’ю, Київська Русь лежала в цілковитій руїні, знищена, поневолена, але не зламана, вона продовжувала спротив…

 

ПРОЛОГ

 

Розорили чвари княжі стародавній, древній Київ,

Навіть князь тепер не хоче проживати в Київ-граді,

Ось тому-то князь Данило тут поставив воєводу —

Він у місті й всьому краї другий рік уже при владі.

 

То був муж, Дмитром на ймення, дужий, стройний, гарний вельми,

І в обличчі, і в статурі — простота і величавість.

То дарма, що на кольчугу борода, мов іній, пада,

Борода — то знак змужіння, сивина — то ще не старість.

 

Всім щасливий воєвода: Мирославою-жоною,

Дочками, двома синами і здоров’ям, як ведеться,

Та не має він два роки ні спочинку, ні спокою —

Йде зі сходу плем’я дике, що татарами зоветься.

 

Вже Рязань і Володимир, вже Чернігів, Переяслав,

Сотні міст, містечок, селищ розорив Батий до краю,

Тож усі кияни дружно лагодять фортечні стіни,

Зруб землею засипають…

 

Зброярі кують шоломи і мечі, списи і лати,

Трудяться навперемінку, від світанку до світанку,

І встигає воєвода пильним оком всюди глянуть,

Де пораду дать невмілим, де недбалим прочуханку.

 

Все, здається, наготові, щоб зустріти силу вражу,

Тільки чом же воєводу чорні думи обступили,

Чом на серці в нього тяжко, чом на серці так тривожно,

Мов наліг важенний камінь і гнітить його щосили?

 

Бо Дмитрові-воєводі більше, ніж кому, відомо,

Що веде Батий на Київ триста тисяч багатурів,

А у нього — з сотню тисяч всього жителів у місті.

Чи достатньо ж в нього воїв, щоб татар відбити з мурів?

 

Бо Дмитрові-воєводі більше, ніж кому, відомо,

Що вчинила в нашім краї княжа заздрість і недбалість.

То князівські люті чвари повалили ту державу,

Яка зналась на півсвіту і що Київською звалась.

 

І сумує воєвода уночі, коли на місто налягає грізна тиша

Сивим холодом-туманом, думу думає тривожну,

Ніби хоче прозирнути у майбутнє невідоме.

Що несе воно киянам?..

 

Создаем проекты:

Други славные

Познавательный ресурс «Славянские имена» Живое слово Дух Волі - суспільно-політичне інтернет-видання Княже Місто Світанкові роси. Народні ляльки, дерев'яні вироби, обереги... ПРАНАВЕДъ Любосвет : стать Человеком Культура славян Русская музыка

Други славные

Славянский Информационный Портал СВЕНТОВИТ Проект РОДобожие - Славяно-Арийская Культура - Наследие Предковъ. Радио Русич Русь Былинная, Русь Богов и Героев Русь Балтийская Международный творческий конкурс Святослав Хоробре Ведическая мастерская Социал-Патриоты Черноземья ДРЕВО - Община Русской Народной Веры в Латвии. Путь предков. НАСЛЕДИЕ http://www.zjiva-voda.do.am/ http://rod_vera.blog.tut.by/ Русская живопись Український національний інтернет-портал «Аратта. Вікно в Україну» Iзборник. Історія України IX-XVIII ст. Не лишайся осторонь! Завітай на Портал українців Донеччини - =НАША ХАТА= ”maidan.org.ua” Многое о «Душе», «Духе», «Совести» Славянский мир Славянское Язычество, - сайт создан в 1999 году, - старейший и крупнейший в сети Языческий ресурс, с 2010 года сайт работает в формате Родноверческой энциклопедии на движке википедии. Доспешня – место встречи странников КРАСНОЕ СЕЛО. НОВОСТИ. ФАКТЫ. КОММЕНТАРИИ. АНАЛИТИКА. - Goosha.Ru

Мы в сети

Читать dari_svet в Твиттере Читать darisvet в Facebook

Статистика

Яндекс.Метрика

Други славные

ПЕРУНОВ ОГОНЬ - бесплатная библиотека электронных CHM книг о древних славянских героях. Славянское фэнтази, исторические романы, художники-славянисты, былины, сказки. Ведический инфо-портал - www.vedu.forumbook.ru Древо - Общество Славянской культуры в Латвии Русская культура. Домоводство. Ремесла. Ярмарка мастеров Пища Ра – Древняя цивилизация Славяно-Ариев – возврат из забвения Общественное движение ВОЛНА 'Русич, прозри!'  Колокрыж Мы-кривичи Eruslan.net Славянское новостное сообщество Славянский портал Славянские родители Русский культурный центр Крыма РОДное радио - Аркона-ФМ Сва Слава. Родноверие (Язычество) в Самаре. Создан во славу Богов Родных, во благо Родины. Наша цель - развитие Родноверия в Самаре, восстановление Русской Идеи, сохранение Русской Культуры, борьба с негативным влиянием Запада. Сказы Велеса. Журнал Родноверие Дружина Рода